Blog – Wie had dat gedacht

"Wie had dat gedacht. Van een tv in elke ruimte naar nauwelijks ruimte voor de tv", zegt de man in de reclame van Telfort. Deze man is samen met zijn gezin hard getroffen door de economische crisis. In een andere reclame zegt hij "van veertig miljoen op de bank naar een euro in de bank", terwijl hij een euro tussen de kussens van de bank tevoorschijn haalt. Hij blijft onvoorstelbaar optimistisch ondanks het verlies van zijn baan, huis en luxe leventje. Hieraan moest ik denken toen er al schrijvend aan deze column een mail binnen kwam.

"Met mij gaat het iets minder positief. Ik begin de moed te verliezen nog weer een baan te krijgen", schrijft Petra. Zij is nu al twee jaar zonder werk. De situatie was totaal anders toen ik Petra voor de eerste keer ontmoette. Zij werkte destijds als hoofd van een afdeling personeelszaken in een bedrijf met tweehonderd medewerkers. Op mijn verzoek hadden we een kennismakingsgesprek. Ik werkte net als vrijgevestigde zingevingstherapeute en was op zoek naar werk. Ik wilde graag medewerkers, die in hun werk vastliepen, begeleiden. Het eerste gesprek was plezierig, maar leidde niet tot datgene waar ik naar zocht: werk.

Er volgden nog twee gesprekken met Petra waarin ik haar gratis advies op personeelsgebied gaf. In het vierde gesprek ontstond de mogelijkheid om zelfs een groep medewerkers te begeleiden. Zij werd mijn opdrachtgever, die stevig onderhandelde over de projectprijs. Het werd een project dat twee jaar zou gaan duren. Vlak voor het einde van het project belde ze mij op. "Ik ben naar huis gestuurd na een meningsverschil met de directie", zei zij terwijl ze haar tranen probeerde te verbijten.

De afgelopen twee jaar heb ik drie keer met haar geluncht. Van de zakelijke manager is zij veranderd in een warme vrouw, die vrijwilligerswerk in de gehandicaptenzorg doet. Het ontslag heeft haar blik geopend voor mensen die zelf in niet gekozen situaties verkeren. Net als de man in de reclame van Telfort blijft ze optimistisch. "Je nieuwsbrief ZIN zette me zelf aan het denken. Er zijn nog genoeg dingen, waarover ik positief kan zijn", schrijft ze verderop in haar mail. Ik ben blij dat ik via mijn nieuwsbrief iets voor haar kan betekenen. Wie had dat gedacht.

Ellen van Son
Zingevingstherapeute

6 augustus 2014