Kunst

Schilders, schrijvers en andere kunstenaars geven in verschillende kunstvormen uiting aan hun visie op een betekenisvol leven. Op deze pagina vind je een boekenplank met boeken die mij raakten en inspireerden. Heb je zelf een boek, schilderij of iets anders dat je heeft beroerd? Laat het me gerust weten.

De kunst spreekt

Waar ben je? (Toon Hermans)

Toon Hermans schreef het prachtige boekje 'Waar ben je?' Op iedere pagina staat een cartoonachtige tekening met daarbij slechts 1 zin (of een stuk daarvan). De eerste zinnen van zijn boekje luiden: "Mensen kunnen alleen zijn als je iemand mist (bijvoorbeeld); ook midden tussen de anderen. "Alleen zijn bestaat niet", zei tante Rosa, wel opgesloten zitten in jezelf. Je bent niet alleen, maar je voelt je alleen en dan ga je zo in jezelf zitten kijken".

De tante Rosa van Toon Hermans zegt in dit boekje een aantal rake dingen om 'minder alleen' en 'meer samen' te ervaren. Het boekje is o.a. bij Bol te bestellen.

De documentaire 'Cooked'

De vierdelige documentaire 'Cooked' (gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Pollan) laat zien hoe vuur, lucht, water en aarde een rol spelen in ons eten. Het bereiden van eten is niet alleen een aards maar ook een spiritueel proces.

Een Benedictijnse zuster, die gespecialiseerd is in microbiologie, zegt het volgende over het maken van kaas: "Kaas verbindt ons opnieuw met de aardse kant van het leven en met verderf en rotting. Het is het gevoel dat we rotting eten, afgebroken producten. Je kunt het dood noemen. Ik proef dat, maar ook een belofte van iets heerlijks. Ik denk dat we ons hiermee onbewust voorbereiden op de dood en onze sterfelijkheid onder ogen zien."

De documentaire bevat soms verrassende invalshoeken om anders naar eten te kijken. Dit is de link naar de trailer.